Monday, November 8, 2010

llojet e peshqeve

   Gjuca, dylberi, saraga

   
(Leucaspius delineatus)
Gjuca shumë peshkatarë lokal e quajn ashtu por ka edhe emra të tjerë si dylberi,saraga etj   por me kujdes, nëse e vreni dallimet mund të vërehet..   Gjuca   nuk është e plotë dhe ndalesa në largësinë më të madhe nga 12/13 shkallë prapa kokë.   Flatrat e saja   janë pa   ngjyrë   dhe kryesisht varet në pjesën e poshtme të ujit , në të cilën banon. Gjuca e lumit është më e bardhë se sa e liqenit   .   Shpina e saj   ka ngjurë të gjelbër. .   Trupi është i zgjatur dhe i mbuluar me shkallë të vogël e argjendte lehtë me   mbeturinave.   Gjatsia mesatare e saj është
6-8cm, dhe të rritet në maksimum 12cm. Gjuca është e vogël, peshk i bashksisë jetonë në liqene, kanaleve dhe lumenjë , dhe në përgjithësi e mban sipërfaqen e ujit .   Në vendin tonë kryesisht gjindet në të gjitha ujrat, , është edhe në Evropën Qendrore dhe Lindore.   Shumzimi e ka në verë, kurë e arrijë pjekurinë në vitin e dytë të jetës.

Karemi   dhe pajisje për gjueti:

Gjuca nuk ka shum   randësi ekonomike dhe   shumë rrallë peshkohet , dhe mbi të gjitha si ajo mund të shërbejë si një karrem për predator gjuetisë.   Gjuca është shumë e etur, ushqimi i saj i preferuar është   planktona. .   Si karem mundemi ta zhfrytzojm   gjithshqka që bien në dorë copë stiropora, më së miri është me   bukë ose krumba. gjuetia e gjuces     është një shkollë e madhe për fillestar.   Peshkimi I saj   duhet të jetë i lehtë, shtagë të lehtë   gjatësi prej 3-4 m , njajllon   shumë të hollë,   0,10- 0.16mm dhe tapa të vogla. 0.5g
-Në Evropë Ngjila njihet si peshk me emra të ndryshum gjindet në ujërat e   pjesës veriore të Francës dhe të Holandës, dhe në mes të Gjermanisë , bregu i detit Kaspik dhe Detin e Zi. Egzistojn edhe ngjila të Prespës, Ohridit dhe shkodëres , kurse tek ne jeton në lumin Drini Bardh, ngjila shum shpejt   përshtatet në ujë të ftohtë, dhe është e ndjeshme në ujra   të ndotura dhe shpejt tërhiqet nga ato. Ngjila   ka migrim lëvizje për shkak të shumzimit , ose më mirë të ushqyer dhe mund të jetë edhe në rrjedhën e sipërme të rrymës,së ujit   dhe madje edhe nga një lumë në një tjetër. Bashksia   e peshkut që e mban gjithmonë në fund, por ndonjehere kur ka vapë të madhe pastaj del edhe në sipërfaqe.Është shum i Ndjeshëm dhe i kujdesëshume. Gjatë kohes kur niveli i ujrave   bjenë, Ngjila e mbanë rrymat e ujit ,kurse kur ujrat ngriten dhe trubullohen ather largohet në cektin afër bregut   të lumit,por gjithmon e mban e mjedisit, veçanërisht në fushën e degët, të cilat janë pjesa ushqimore.bënë pjes në grupen e fundit për nga ushqimi sepse ka plot hala ,kurse sa i përket peshkimit është peshkë luftarak atraktiv, sportivë vetëmse mnyra e peshkimit.
Pesha me e madhe arin deri në 2kg  
është peshkë që jeton në bashksi,

Karemi për gjuajtje
Ngjila më së shumti preferohet për gjuajtje me, buk franqeze, krymbat,alget,etj.
Koha për gjuajtjen e ngjiles është mëngjezi prej ores 7deri në 11 pastaj
prej ores 16 fillon prap por jo sikuse në mëngjes , Dita e preferuar për gjuajtjen e Ngjiles është kur koha është me dijell, mënyra e të ushqyerit me topa prej bukës, 5 deri në 7 topa me madhsi sa të portokallit në mes te bukes të vendosen gurë pershkaqe të mos i bartë shpejtsia e ujit kjo është një ndër metodat që ka dhënë më së shumti rezulltate
Krapi është një peshk që gjindet në të gjithë botës, është prurë nga Azije .Ky peshk i përket ujrave të ëmbla të   lumejve   ku është më i përhapur, por ka edhe në Liqene, rezervuare të peshkut . Në lumenjtë tanë gjindet në Lumin Drini i Bardh, Sitnicë, Drenicë, Moravë etj.
Shumzimi i Krapit fillon nga Maji deri në Korrik pra në vendet ku janë të cekëta dhe të ngrohta pjesën e
përhershëme të ujëit me   vegjetacion , veçanërisht në zonat bottomland . Shumzimi i femrave që ato mbajën është rrethë një milion ikra   që ato të përcaktuara në dy ose tri cikle gjatë shumzimit .mbarsimi   i krapit   shfaqet   në gjatësi prej rreth tridhjetë centimetra ndryshe, sikurse në masën e peshkimit.

USHQIMI:

Krapi i vogël   në fillim   ushqehet me   planktona, dhe më pas, me bimë nënëujore, ikren e peshkut dhe kafshëve të tjera ujore në ujë.Më së shumti pjesën e jetës së tij Krapi e kalonë në pjesën e poshtme të ujit .Mundet me u rrit deri në pesëdhjetë kilogram, me gjatësi prej 120 cm por këto janë shumë të rralla raste. Konsideruar vlerën e vërtetë ekonomike kapitale .Por është   në listën e peshkut, si për ekonomi një ashtu për peshkim sportivë. Deri tani Krapi më i madhë rredhë 100 kg është zënë në vitin 2008 në një vend të Azisë nga peshkataret okularë.

  GJUETI DHE KAREMET:

Peshkatarët sportive duke përdorur metodat moderne për zënjen e krapit, parabolik shkopij , nailoni trashėsia 0,40-0,50, grepat me madhsi 4-1/0.krapi kryesisht zihet në thellësi të ujit ,me sisteme të ndryshme , si me tapë lëvizëse sistem Anglez por ka edhe shum e shum metoda të tjera .më së shumti përdoret   gjuetia   me miser të ri apo të vjetër të ziher patate polubareni, gruri i ziher, bizele të freskëta, bukë e bardhë skranja të zeza apo të kuqe .
Krapistat e gjuaj krapin   me bojlia të posaçme ,pothuajse me të gjitha aromamat . krapi është peshk shum I fort , shumë i ashpër dhe   fiksohet shumë   kështuqe nuk shkohet në peshkim   pa meredov.
Për peshkim të suksesëshm   duhet që vendi ku peshkohet të ushqehet   sa më gjatë dy tre ditë përpara.
Për krap mundet të shkruhet shum ma shum vetëmse peshkimi I krapit është një mrekulli

No comments:

Post a Comment